Det kom ett brev…

”Riktlinjer gällande pyroteknik i Elitserien och HockeyAllsvenskan”

”Svensk ishockey har tyvärr liksom fotbollen en ökande trend av nyttjande av pyroteknik i våra arenor. Hittills i år har Elitserien haft 5 incidenter vilket är mer än en fördubbling jämfört med hela förra säsongen. Även i HockeyAllsvenskan har det förekommit allvarliga incidenter”.

”Bengaler inne i en arena är alltid förenat med stora risker för allvarliga personskador. Den hetta som lågorna utsöndrar överstiger 1000 grader (trafikbloss 1200 grader och nödbloss 1800 grader t ex) och pjäserna kan ej släckas med vatten. Den rök som utsöndras innehåller bl a fosfor och magnesium vilket är mycket giftig. Att nyttja dessa i en trång publik inomhusmiljö med stoppade stolar, personer iklädda fleecetröjor och dunjackor och med begränsade möjligheter till att ventilera bort röken är en direkt fara för liv och hälsa”.

”I samband med högrisk- och särskilda högriskmatcher, eller när behov föreligger, åligger det arrangerande förening att genomföra avsyn av samtliga publika utrymmen i arenan för attbl a söka efter inplanterade föremål. Vidare genomförs heltäckande visitation med fokus på pyroteknik. Trots dessa förebyggande åtgärder förs det in otillåtna pjäser i arenorna. En förklaring är att de är svåra att upptäcka vid en visitation då många av pjäserna är relativt små och göms effektivt t ex i skrevet eller bh:n. Med anledning av detta inför vi följande riktlinjer i Elitserien och HockeyAllsvenskan”:

  1. ”Förebyggande säkerhetsåtgärder skall följas i enlighet med HockeyAllsvenskans regelverk. Vid extrema högriskmatcher skall avsyn av arenan göras, heltäckande visitation samt ledbelysning på hela klacksektionerna under hela evenemanget. Vid normal högriskmatch skall avsyn av arenan göras, visitation med stickprovskontroller göras, samt ledbelysning på hela klacksektionerna under hela evenemanget”.
  2. ”Vid extrema högriskmatcher skall förstärkt brandberedskap införas med bl a ordningsvakter och/eller publikvärdar utrustade med handbrandsläckare samt sandhinkar vid klacksektionerna”.
  3. ”Person som uppdagas med pyroteknik (innehav eller användande) skall omgående överlämnas till polis. Här är information om vad som gäller juridiskt”:
    ”Innehav eller användande inne i arenan: fängelse i straffskalan = envarsgripande möjligt

    ”Antändande utanför arenan: normerade böter ej f,ängelse i straffskalan = ej envarsgripande

    ”Innehav utanför, normalt ej brott, polis kan beslagta och förverka enligt BrB 36:3, 1 st”

  4. ”Brinnande pyroteknik hanteras enbart av utsedda personer – inte av domare, spelare eller annan”.
  5. ”Vid det fall pyroteknik antänds skall spelet stoppas per omgående”.
  6. ”Matchspeakern skall tydliggöra allvaret i förseelsen, informera om vilka skador som kan uppstå samt att berörd person kommer att överlämnas till polis”.
  7. ”Därefter upptas matchen med största iakttagelse av säkerheten”.
  8. ”Vid det fall ytterligare pyroteknik antänds stoppas spelet igen och domare, ledare och spelare, förutom respektive lagkapten, lämnar isen”.
  9. ”Lagkaptenerna gör ett gemensamt uttalande med tydligt markering mot förseelsen samt vädjan om att få fortsätta matchen utan ytterligare incidenter”.
  10. ”Om eldandet fortsätter avbryts matchen och beslut fattas av domare, i samråd med polis, om berörd läktarsektion skall utrymmas för ny visitation eller för resten av matchen alternativt om matchen skall slutföras inför tomma läktare (media utryms ej)”.

/Svenska Hockeyligan och HockeyAllsvenskan

~ av viksupport på 20 december 2010.